Nederland wint European League!

ingevoerd op 20-8-2006

Gepubliceerd:

bron: Nevobo

Wat een geweldig succes voor de Nederlandse mannenploeg! In het Turkse Izmir werd zondagavond de finale van de European League gewonnen en dat betekent het eerste grote succes voor bondscoach Peter Blangé en zijn helpers. Nederland had het in de eindstrijd niet makkelijk, maar een uitgekiend wisselbeleid, een geweldige Michael Olieman en de uitstekende vechtlust brachten uiteindelijk de victorie.

Blangé begon de finale met de volgende basisopstelling: spelverdeler Van Gendt, diagonaalspeler Van der Wel, de middenaanvallers Hooi en Bontje, de buitenaanvallers Klok en Görtzen en libero Rademaker. Maar na een desastreus begin greep de doortastende bondscoach snel in en verschenen binnen enkele minuten Nico Freriks, Michael Olieman en Wytze Kooistra binnen de lijnen. Het mocht niet baten want de openingsset ging met 25-19 verloren.

Blangé, ondertussen een meester in het schaakspel met zijn twaalf pionnen, liet zijn drie wisselspelers in de tweede set staan en bracht bij 17-17 ook nog eens Jeroen Rauwerdink op de plek van Marko Klok. Dat pakte goed uit want Oranje kwam via 25-20 gelijk. De overwinning in de derde set kan voor een groot deel op het conto worden geschreven van Michael Olieman. De linkshandige diagoneelspeler scoorde veelvuldig met zijn aanval vanaf rechtsvoor of rechtsachter, maar tekende ook voor een cruciale serviceserie. Vanaf 17-17 maakte hij drie directe punten en dat betekende het beslissende gaatje in deze set (25-21).

De vierde en laatste set van de wedstrijd werd vanaf 8-8 een waar Oranjefeest. Alles lukte binnen de Nederlands ploeg. Er vielen niet alleen verschillende opslagen via de netrand bij Kroatië in het veld, maar met ook met de verdediging, de aanval en blokkering zat het Nederland mee. Kroatië koos bij 20-15 nog even voor een alles-of-niets offensief en dat leidde zelf nog tot twee setpoints voor de Balkanbewoners. Maar met name Nico Freriks bleek in die spannende slotfase koel acteren vanaf de achterlijn en even later kon met uitbundige vreugde het laatste punt worden begroet. Drie persoonlijk prijzen voor Oranje zorgden tijdens de uitbundige sluitingsceremonie voor het slagroom op de taart.

Punten Nederlanders: Freriks 3, Görtzen 12, Van der Wel 2, Klok 1, Rauwerdink 6, Kooistra 9, Hooi 6, Olieman 20.

Beste aanvallers: Michael Olieman, Beste passer: Marko Klok, Meest waardevolle speler:Guido Görtzen